Post-event press release AgriPlanta-RomAgroTec 2019

Pre-event press release AgriPlanta-RomAgroTec 2019
July 15, 2019

Media Service

DLG InterMarketing, Str. Dionisie Lupu 50,et. 1, ap. 4, 010458 București, Romania

Tel: +4-021 317 12 25, Fax: +4-021 319 63 71; e-mail: c.partal@dlg.org, URL: www.agriplanta.ro

 

București, 23 mai 2019

AgriPlanta-RomAgroTec (16-19 mai 2019, Fundulea, județul Călărași): Platformă optimă de comunicare a noilor tendinţe si inovaţii in agricultură pentru cei 11.700 de vizitatori ai ediţiei 2019 - Vârfuri de gamă din portofoliul firmelor participante, noi posibilităţi de investiţii, soluţii adaptate pentru agricultura românească, de la peste 200 de expozanţi din 13 ţări

Peste 200 de firme expozante din 13 țări (România, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria) s-au reunit anul acesta pe o suprafață de 36 ha, cei 11.700 de vizitatori având ocazia să se informeze asupra noilor tendințe privind tehnica agricolă, dar și să achiziționeze. Companiile au expus în câmp un număr impresionant de mașini și utilaje agricole din portofoliu și au lansat pentru perioada expoziției discounturi şi oferte de finanțare avantajoase pentru vizitatori.  Deşi condiţiile meteorologice nu au fost dintre cele mai prielnice pentru organizarea expoziţiei, ploaia fiind însă în avantajul fermierilor, AgriPlanta-RomAgroTec 2019 a dovedit și în acest an că reprezintă o importantă platformă de comunicare pentru comunitatea agricolă din România, reunind cu succes un număr reprezentativ de  fermieri, specialiști, mediul academic și furnizorii de input-uri pentru agricultură.

Din datele preliminare oferite de cercetarea realizată de Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti în parteneriat cu DLG InterMarketing, au fost identificate următoarele informaţii privind structura şi nevoile/așteptările vizitatorilor, referitoare la expoziţie :

  • 49,5% dintre vizitatori au participat pentru prima dată la expoziţie
  • Peste 37% au fost fermieri cu activitate în producţia vegetală (culturi de câmp), 9.9% în zootehnie, 8.9% în horticultură
  • Producţia vegetală (47.5%), horticultura (17.8%), zootehnia (14.9%) şi industria alimentară (11.9%) au reprezentat principalele domenii de interes
  • Principalele 3 motive de vizitare a expoziţiei: Informare asupra noutăţilor (61.4%), Identificare noi posibilităţi de investiţii (26,7%), Identificare inovaţii din domeniu (15,8%)
  • Increderea reprezentanţilor în acest sector a fost reflectată în dorinţa crescută de a derula investiţii, 69% dintre vizitatorii intervievaţi intenţionând să demareze o afacere în domeniu, iar 30,69% intenţionând să dezvolte afacerea existentă în agricultură în perioada următoare.

PREMIERĂ: , noul concept de promovare a utilajelor pentru irigaţii, lansat de DLG InterMarketing pentru vizitatorii AgriPlanta-RomAgroTec 2019

Din dorinţa de a răspunde nevoilor fermierilor, a fost amenajată pentru prima dată la AgriPlanta-RomAgroTec 2019 o zonă dedicată irigaţiilor. 7 companii din România şi din străinatate au participat cu stand propriu, precum şi alte branduri renumite fiind co-expozanţi în standurile unora dintre firmele participante.  Vizitatorii au avut ocazia să se informeze asupra soluţiilor inovative privind managementul apei, asupra sistemelor inteligente de irigare şi tehnologiilor performante în domeniul irigaţiilor.

În ziua  de Vineri, 17 mai, peste 150 de fermieri, furnizori de utilaje şi inputuri, specialişti din domeniu, au participat la Forumul pentru irigaţii, pentru a intra în dialog cu speakerii invitaţi, din partea principalelor autorităţi responsabile în domeniu.  „Într-un cadru organizat, au fost prezentate stadiile de lucru pentru fiecare etapă din programul naţional de reabilitare a sistemului de irigaţii, măsuri ce vor urma să fie implementate, soluţii tehnice şi, nu în ultimul rând, tehnologii oferite de producătorii în materie de irigaţii. Într-un cuvânt, implicare.” – Lect. Univ. Dr. Radu Antohe, Expert in politici agricole si dezvoltare rurala.

Activităţile din programul Forumului pentru Irigaţii au fost realizate cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, având ca parteneri: Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Călăraşi, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Bucureşti, APPR- Asociația Producătorilor de Porumb din România.

 

Loturi demonstrative

În cadrul secţiunii DLG Special la AgriPlanta – RomAgroTec 2019 au fost  organizate loturi demonstrative pentru principalele culturi agricole de grâu, porumb și floarea soarelui, diseminându-se astfel la nivelul fermierilor, informații privind aceste culturi in cadrul Campus Cereale – Loturi demonstrative. Produse şi tehnologii. Loturile demonstrative au fost realizate cu sprijinul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Agricolă Fundulea şi APPR - Asociația Producătorilor de Porumb din România.

 

Ziua Liceelor Agricole, pentru prima dată la AgriPlanta-RomAgroTec

Peste 200 de elevi şi profesori de la 15 licee cu profil agricol din ţară, fermieri, firme din domeniul agricol, mass-media etc. au participat Sâmbătă, 18 mai, la a 13-a ediţie a Zilei Liceelor Agricole, în cadrul căreia a fost evidenţiată, de către participanţi, nevoia reală de resursă umană calificată şi stabilizată în agricultură, mai ales de fermieri tineri.

Principalele activităţi din program au inclus:

  • Prezentarea ofertei educaţionale a liceelor agricole partenere în proiectul „ Susţinem învăţământul preuniversitar agricol”
  • Conferinţa “ Tinerii cu studii medii sunt cei care pot face agricultura să se mişte”. La eveniment au participat ca moderatori: Nicoleta Dragomir – redactor-şef Revista Ferma, Cătălin Lenţa - Radio France International (RFI), Gabriel Gherghescu - emisiunea Viaţa satului (TVR), având ca invitaţi: Maricel Dima - Subsecretar de Stat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), iar din partea ANFPISDR: Stelian Victor FEDORCA - director Cabinet preşedinte, Gabriel Narcis VRÎNCEANU – director. Organizatori: DLG InterMarketing, Radio France Internationale – România. Partener: Revista Ferma
  • Concurs cu premii, pe teme agricole, pentru liceeni
  • Dezbateri cu firmele expozante, liceeni şi fermieri asupra aspectelor practice în educaţia agricolă.

Organizatori eveniment: Fundaţia Revistei Ferma, DLG InterMarketing;

Parteneri: Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR), Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Bucureşti, Academia de Studii Economice Bucureşti – Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului

 

Condiţiile meteo au împiedicat desfăşurarea programului de demonstraţii cu maşini agricole, utilaje pentru logistica fermei şi construcţii

Vremea nefavorabilă a împiedicat desfăşurarea amplului program de demonstraţii pregătit pentru această ediţie. Totuşi, s-au putut desfăşura zilnic, în perioada 16-19 mai 2019, demonstrații cu mașini agricole la standul IPSO Agricultură, AgroConcept, Agri Alianţa, desfășurate în 3 zone distincte, DLG InterMarketing alocând o suprafaţă generoasă, special pentru demonstraţiile practice cu tehnică agricolă de ultimă oră, unde fermierii interesaţi, s-au convins de performanţele în lucru ale maşinilor şi utilajelor agricole înscrise în programul de demonstraţii individuale. 

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, împreună cu organizatorul, DLG InterMarketing,  au oferit informații noi privind tehnologiile de conservare a solului: cauze, consecințe și metode de reducere a compactării solului, demonstrații cu reglarea presiunii aerului din anvelope, efecte asupra reducerii consumului de combustibil.

De asemenea, la standul USAMV Cluj-Napoca, vizitatorii interesați au putut afla de la specialiști cum trebuie aplicate substanțele de protecție a plantelor, în cadrul secțiunii “Tehnici Moderne pentru Protecția plantelor. Testarea mașinilor. TOPPS”. „În cadrul programului TOPPS au fost prezentate tehnici de alimentare, distribuție, reglare și exploatare a mașinilor fitosanitare. De asemenea, abordarea corectă a siguranței utilizatorului și a consumatorului, prin prisma spălării interioare și exterioare a mașinilor și a reducerii contaminării prin fenomene de derivă. De asemenea, s-a pus accent pe reducerea poluării cu produse de protecţia plantelor, a apelor de suprafaţă şi subterane.” – Dr.Ing. Ovidiu Ranta, conferențiar USAMV Cluj-Napoca.

 

Campus&Carieră, un nou concept marca DLG InterMarketing, lansat la AgriPlanta-RomAgroTec 2019

Activităţile de consiliere individuală şi de grup, SkillShop-urile, interviurile face-to-face cu angajatorii care au depus oferte de recrutare la Job-Wall desfăşurate în cadrul noului concept lansat de către DLG InterMarketing, "Campus & Carieră" au fost considerat utile pentru dezvoltarea unor planuri de viitor de catre studenţii şi absolvenţii participanţi la AgriPlanta-RomAgroTec 2019. Parteneri: AgriBusinessJob, Fundaţia Revistei Ferma, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

 

AgriKids: sute de copii au participat la activităţi de familiarizare cu agricultura

La această ediţie, secţiunea AgriKids a venit în întâmpinarea micilor fermieri cu activităţi interesante, precum: escape room cu temă agricolă, jocuri interactive, laborator de ştiinţă distractivă, ateliere de creație, teste de cunoștințe din domeniul agriculturii. Sute de copii au participat Vineri, Sîmbătă şi Duminică la programul destinat familiarizării lor cu practicile agricole

Ediţia AgriPlanta-RomAgroTec 2019 s-a bucurat de prezenţa Ministrului Agriculturii, Dl. Petre Daea, acesta vizitând standurile firmelor expozante şi intrând în dialog cu fermierii.

Asociaţiile reprezentative din agricultură folosesc AgriPlanta-RomAgroTec ca platformă de comunicare cu membrii, astfel, la această ediţie, Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România a organizat Joi, 16 mai, seminarul "Rolul GAL-urilor în dezvoltarea formelor asociative din agricultură". Totodată, APPR - Asociația Producătorilor de Porumb din România şi APAR – Asociaţia Presei Agricole din România au realizat întâlniri de lucru cu membrii acestora.

AgriPlanta-RomAgroTec 2019, organizată cu sprijnul APIMAR, LAPAR și PROAGRO, a beneficiat la această ediţie de următoarele partneriate: Partener Oficial – EuroChem, Partener – BNP Paribas Leasing Solution, Parteneri Tehnici : Asociația Producătorilor de Pormb din România- APPR, CASE Agriculture prin Titan Machinery, Direcția pentru Agricultură a Județului Călărași, Güttler, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, În colaborare cu: Consiliul Județean Călărași și Primăria Fundulea.